Huonekalujen perushuolto ja varastointi

Jokainen huonekalumateriaali – olipa kyseessä puu, nahka, metalli tai kangas – tarvitsee omat huoltotoimenpiteensä ja säilytysolosuhteensa. Esimerkiksi puuhuonekalut voivat kuivua ja halkeilla liian kuivassa ilmassa, kun taas nahka tarvitsee säännöllistä hoitoa pysyäkseen pehmeänä ja joustavana.

Huonekalujen materiaalien tuntemus – avain kestävyyteen

Mitä materiaalia huonekalusi ovat? Kun tiedät mitä materiaalia huonekalusi ovat, voit antaa niille oikeanlaista huoltoa niille ja varmistaa, että ne kestävät käytössäsi vuosia. Uusia ostaessa kannattaa myös muistaa, että kun suosii laadukkaita huonekaluja ja aikaa kestävää muotoilua säästää aikaa, vaivaa ja rahaa kun ei tarvitse ostaa uutta usein.

Artikkelissa käymme läpi yleisimmät materiaalit, huonekalujen huollon ja varastoinnin. Jos et ole varma, miten huonekalun huolto kannattaa tehdä, kysy apua huonekaluliikkeestä tai alan asiantuntijalta, joka tuntee huonekalujen ominaisuudet, materiaalit ja mallit.  

Sohva, olohuoneen sydän

Onko sohvasi kangasta vai nahkaa? Sohvan suojaaminen on avain sen käyttöiän pidentämiseen, ja jokainen materiaali vaatii omanlaisensa hoitotoimenpiteet.

  • Kankainen sohva: Suojaa likaa ja kosteutta vastaan suojasuihkeella. Tämä ehkäisee tahroja ja helpottaa puhdistusta.
  • Nahkasohva: Puhdista nahkasohva säännöllisesti nahalle tarkoitetulla puhdistusaineella ja kosteuta hoitoaineella, jotta nahka säilyy pehmeänä.
  • Käytä hengittävää sohvasuojaa varastoinnin aikana, ja jätä suojaan aukko jotta ilma pääsee kiertämään.

Puupöydät ja metallipinnat 

Puupöydät tuovat kotiin lämpöä, mutta ne voivat vaurioitua kosteuden tai lämmönvaihtelujen vaikutuksesta. Metallipöydät kestävät hyvin kulutusta, mutta ne voivat ruostua kosteudessa.

  • Puupöydät: Öljyä tai lakkaa säännöllisesti, jotta pöytä säilyttää pintansa ja kestää käyttöä.
  • Metallipöydät: Puhdista säännöllisesti ja kuivaa huolellisesti, jotta vältät ruostumisen.
  • Varastoi huonekalut kuivassa ja lämmitetyssä tilassa. Käytä huopapaloja jalkojen alla, ja suojaa pinnat esimerkiksi aaltopahvilla.

Patjat ja sängyt, unen perusta

Patjan varastoinnissa ilmavuus ja oikea asento ovat tärkeitä, sillä patja voi menettää muotonsa tai kerätä kosteutta. Myös sängyn rungon säilyttäminen asennossa, jossa se ei taivu, auttaa pitämään sängyn tukevana pitkään.

  • Patjat: Säilytä patja pystyasennossa ja tue sitä sängyn runkoa vasten. Käytä hengittävää suojapussia.
  • Sängyn runko: Säilytä osat irrotettuina, jotta ne pysyvät suorina varastoinnin aikana.
  • Kun otat patjan varastosta, raikasta patja soodalla. Ripottele soodaa patjan päälle, johon voit halutessasi lisätä muutaman tipan tuoksuöljyä. Anna vaikuttaa ja imuroi pois – sooda poistaa epäpuhtauksia ja raikastaa patjan.

Antiikkihuonekalujen säilytys

Antiikkihuonekalut vaativat erityistä huomiota, sillä niiden arvo voi laskea, jos ne altistuvat kosteudelle tai kylmyydelle. Puu ja pehmusteet ovat erityisen herkkiä lämpötilan ja kosteuden vaihteluille.

  • Pidä antiikkihuonekalut kuivassa ja lämmitetyssä tilassa, jossa on hyvä ilmanvaihto.
  • Suojaa huonekalut ja vältä suoraa auringonvaloa, joka voi haalistaa niiden värejä.

Vinkit huonekalujen varastointiin

  • Puhdista huonekalut ennen varastointia poistamalla lika ja tahrat, ja anna huonekalujen kuivua ennen säilytystä.
  • Tunne huonekalujesi materiaalit, sillä jokainen materiaali vaatii omanlaista hoitoa. Muista seurata huonekalun mukana tulleita hoito-ohjeita ja käyttää huonekaluliikkeiden suosittelemia puhdistusaineita.
  • Valitse sopivat pakkausmateriaalit ja varmista, että huonekalut on pakattu ilmavasti, jotta ilma pääsee kiertämään.
  • Vältä äärilämpötiloja. Säilytä huonekalut kuivassa ja lämmitetyssä tilassa, jossa kosteus ei pääse vahingoittamaan niitä.
  • Suojaa huonekalujen herkät osat aaltopahvilla tai kuplamuovilla, jotta naarmut ja kolhut pysyvät loitolla.

Huonekalujen säilytys, näin pidennät käyttöikää ja vältät vauriot

Huonekaluja ei suositella säilytettäväksi kylmässä, koska kosteus ja lämpötilanvaihtelut voivat vahingoittaa materiaaleja. Esimerkiksi puu voi halkeilla ja nahka kuivua, kun taas kankaisiin voi kertyä hometta. Kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, esimerkiksi pihavarastossa, huonekalujen käyttöikä lyhenee ja niiden kunto voi heikentyä merkittävästi.

Laadukas varastointi ja fiksu huoltaminen eivät pelkästään pidennä huonekalujen käyttöikää, vaan myös tekee arjesta viihtyisämpää. Kun tiedät, mistä materiaalista huonekalusi ovat, voit huoltaa ne asianmukaisesti ja säilyttää hyvässä kunnossa pitkään. Huolellisesti säilytetyt huonekalut kestävät vuodesta toiseen vähentäen ympäristövaikutuksia. 

Ennakoinnilla ja pienvarastoinnilla voit varmistaa, että huonekalut palvelevat sinua mahdollisimman pitkään. Varastoi huonekalut Cityvaraston pienvarastoon, ja varmista huonekalut säilyvät kauniina ja toimivina vuodesta toiseen.

Vuokraa varasto


Pienvarastointi

Cityvarastolta saat 1-20m² pienvarastot tavaroiden säilytystä varten. Meillä on ympäri Suomen toimipisteitä joissa voit varastoida vaikkapa koko kotisi irtaimiston. Asiakkaitamme ovat muun muassa muuttajat, remontoijat, opiskelijat, jatkuvan lisätilan tarvitsijat sekä erilaiset yritykset. Pienvarastojen lisäksi Cityvarastolta saat myös pakettiautot, muuttolaatikot sekä pakkaustarvikkeet. Voit vuokrata ja varata nämä kaikki palvelut verkkosivuiltamme tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 029 1234 700.