Sauna saunomiselle, varasto varastointia varten

Sauna on rakennettu saunomistarkoitukseen, jos saunaa käytetään varastona, syntyy turvallisuusriski. Kun kuumuus nousee korkeaksi kiuas voi aiheuttaa tulipalon, ja helposti syttyvä materiaalia saunassa lisää tulipalon riskiä. Puusaunassa ja savusaunassa on omat riskinsä, tässä artikkelissa keskitymme sähkösaunaan.

Suojaetäisyys tarkoittaa riittävää etäisyyttä kiukaan ja helposti syttyvän materiaalin välillä

Kiuas on laite, joka aiheuttaa kuumuutta. Kiukaan voimalla sauna voi kuumeta jopa 90 asteeseen. Mitä pidempään sauna on päällä, sitä suurempi saunan lämpökuorma on, jos tämä tapahtuu saunan ollessa kuiva ja helposti syttyvällä tavaralla täytetty, kasvaa tulipalon riski oleellisesti.

Metalliset kevythormit ovat hyvin yleisiä nykypäivänä, ja niiden osalta on ilmennyt ongelmia erityisesti suojaetäisyyksien laiminlyömisen kanssa. On hyvä tiedostaa, että metalliesineet johtavat lämpöä ja näin ollen niiden läheisyyteen ei tulisi jättää mitään helposti syttyvää. Tekstiilimateriaalit, erityisesti tekokuidut kuivuessaan ja kuumentuessaan erityisen kuiviksi aiheuttavat syttymisvaaran.

Saunaan vain saunatarvikkeet ja vain saunomisen aikana

Saunan käyttötarkoitukseen liittymättömän materiaalin säilyttäminen saunassa on kielletty. Kaikki ylimääräinen materiaali saunassa kannattaa miettiä tarkoin, ja sijoittaa riittävän etäälle kiukaasta.

Vakuutusyhtiöt ovat myös tarkkoja asiasta, ja tavaroiden säilyttäminen kiukaan yläpuolella tai välittömässä läheisyydessä on kielletty. Viranomaisten antamia paloturvallisuusohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa. Erityisesti, jos käytössäsi on etäohjattava kiuas, on varmistuttava siitä, että saunassa ei ole mitään sinne kuulumatonta.

Useat tekstiilit ovat paloherkkiä

Yleinen helposti syttyvä materiaali on tekstiili, joka saunaan päätyy. Tekstiilien paloturvallisuuteen vaikuttavat materiaalin rakenne ja olosuhteet. Ilmava kangas syttyy helpommin kuin paksu, mutta vanutäytteiset rakenteet voivat palaa voimakkaasti. Tekokuidut syttyvät, sulavat ja räiskyvät helposti. Tulee myös muistaa, että tekstiilien viimeistelyaineet voivat herkistää syttymiselle.

Asiantuntijan ohjeita turvalliseen saunatilaan

 

  • Noudata suojaetäisyyttä: Säilytä kaikki helposti syttyvä materiaali pois kiukaan läheisyydestä.
  • Jos sauna toimii etänä matkapuhelimellasi: Varmista ettei saunassa ole saunomiskäyttöön liittymätöntä materiaalia.
  • Ota huomioon riskitekijät, joita ovat lapset, lemmikit ja huomiokykyyn liittyvät tekijät. Kun haluat olla täysin varma, ettei mitään tapahdu, kytke sulaketaulussa sulakkeet irti tai pois päältä.
  • Saunaa ei ole rakennettu varastoksi, mutta jos haluat saunaa varastona käyttää niin kiuas tulisi poistaa käytöstä.
  • Varmista, että kiuas ei kytkeydy tahattomasti päälle.

 

Tyypillinen saunatulipalon tapausesimerkki on erehdys tai unohdus, kun käyttäjän huomio on ollut toisaalla. Saunatulipaloja on myös syttynyt esimerkiksi, kun lapset ovat leikkineet saunassa ja kytkeneet sähkökiukaan päälle. Kotieläinten sytyttämiä paloja on tapahtunut myös, kun isokokoinen koira raapinut kytkimet päälle. Myös ikääntymiseen liittyvä muistitoiminnan heikkeneminen lisää riskejä sähkösaunan käyttämiseen.

Hyvä pohtia: Onko saunan vahingossa päälle meneminen ennakoitu? Miten kotona sattuvaan tulipalon syttymiseen on varauduttu? Miten varmistat, että sähkösaunan päälle laittaminen tapahtuu turvallisesti?

Artikkelia varten on haastateltu POP Vakuutuksen kotivakuutusasiantuntijaa.

Vuokraa varasto


Pienvarastointi

Cityvarastolta saat 1-20m² pienvarastot tavaroiden säilytystä varten. Meillä on ympäri Suomen toimipisteitä joissa voit varastoida vaikkapa koko kotisi irtaimiston. Asiakkaitamme ovat muun muassa muuttajat, remontoijat, opiskelijat, jatkuvan lisätilan tarvitsijat sekä erilaiset yritykset. Pienvarastojen lisäksi Cityvarastolta saat myös pakettiautot, muuttolaatikot sekä pakkaustarvikkeet. Voit vuokrata ja varata nämä kaikki palvelut verkkosivuiltamme tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 029 1234 700.