Syyssiivous

Syksyn tulo tuo mukanaan järjestystä, määrätietoisuutta ja selkeyttä. Tähän aikaan vuodesta energia kääntyy sisäänpäin, kuten luonnossa näemme lehtien putoamisen ja puiden valmistautumisen talveen. Syksy on hyvä aika asettaa selkeitä tavoitteita, ja järjestää tilat toiminnalle sopivaksi. Vie varastoon tavarat, joita et talvella käytä.

Kun syksy alkaa on aika tehdä syyssiivous

Suomessa syksy alkaa kalenterin mukaan virallisesti 1. syyskuuta. Ilmastollisesti syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle +10 °C, mikä tapahtuu yleensä syyskuun puolivälin tienoilla. Etelä-Suomessa hieman aikaisemmin ja pohjoisessa myöhemmin. Syksyn tarkka alkamisaika voi vaihdella vuosittain ja eri puolilla maata.

Syyssiivous auttaa laskeutumaan pimeneviin iltoihin

Syksy kannustaa pohtimaan kulunutta vuotta ja valmistautumaan talven hiljaisempaan aikaan. Tämä voi olla hyvä hetki keskittyä järjestämiseen, sillä on luonnollista, että valon vähentyessä tekee mieli ottaa rauhallisemmin. Miten mukavaa onkaan, kun koti on kunnossa! Syyssiivous ei ainoastaan tee kaapeista siistimpiä, vaan myös varmistaa, että tarvittavat tavarat ja vaatteet ovat helposti saatavilla oikeaan aikaan.

Näin pääset alkuun syyssiivouksessa:

  • Katso, mitä sinulla on kaapeissa. Pura kaapit ja lajittele sivuun tavarat, joita et tarvitse talven aikana. Käy läpi piknik-huovat, kylmälaukut, retkituolit ja aurinkolasit.
  • Käy läpi lomatavarat, kuten rantapyyhkeet, rantamatot, varvassandaalit, snorkkelit, uimarenkaat, polkuveneet ja trampoliinit.
  • Entä urheiluvälineesi, kuten frisbeet, jalkapallot, SUP-laudat tai polkupyörät – minne nämä kausivälineet siirtyvät, kun kelit viilenevät? Varaston järjestäminen näille varusteille on tärkeää, jotta ne säilyvät hyvässä kunnossa.
  • Pese ja pakkaa kesävaatteet, ja varastoi ne hengittävissä pusseissa tai laatikoissa. Katso mistä löydät aurinkohatut, sandaalit, kesämekot, shortsit ja t-paidat.
  • Missä säilytät retkeily- ja veneilyvarusteesi talven yli? Ovatko teltat, makuupussit ja retkikeittimet valmiina siististi pakattuina odottamaan seuraavaa seikkailua?
  • Missä säilytät ulkokalusteet, kuten aurinkotuolit, ulkotuolit ja -pöydät, riippumatot, varjot ja grillit, kun kesän lämpö vaihtuu talven pakkasiin? 
  • Puutarhatarvikkeet, kuten kukkaruukut, ruohonleikkurit, kastelukannut ja kuokat kannattaa siirtää varastoon talven ajaksi. Muista puhdistaa kesäkukkien ruukut. Puhdistukseen riittää vesipesu ja tiskiharja. Tarvittaessa voit käyttää karkeapintaista pesusientä ja lisätä pesuveteen saippuaa.

Tarkista tavaroiden kunto ennen varastointia, ja tee mahdolliset puhdistukset. Esimerkiksi polkupyörät ja skeittilaudat kaipaavat ajoittain huoltoa, ja tämän voi tehdä ennen varastointia. Tee helppo polkupyörän huolto itse, ja nauti pyöräilystä vuodesta toiseen. 

Tavaroiden puhdistus ehkäisee materiaalien vaurioita, ja pidentää niiden käyttöikää. Tee ympäristöystävällinen valinta, ja käytä samoja tavaroita niin pitkään kuin ne palvelevat.  

Syyssiivouksen aikana ajattele tulevia säitä

Kun kesä kääntyy syksyksi, on aika laittaa säilytykseen kesäiset kausitavarat. Kesäpelit, kengät, ohuet vaatteet, aurinkovarjot ja muut lämpimien säiden tarvikkeet voidaan varastoida, kun niitä ei enää tarvita ennen seuraavaa kesää. Kun kesätavarat on varastoitu, on aika ottaa esiin talvitavarat varastosta.

Talvitavarat varastosta

  • Talvivaatteet, kuten takit, pipot, hanskat, kaulahuivit, talvisaappaat ja muut lämpimät asusteet.
  • Talviurheiluvälineet, esimerkiksi sukset, lumilaudat, luistimet, pulkat ja sauvat.
  • Lämmitystarvikkeet, kuten sähköhuovat, lämpöpeitot tai pienet lämmittimet.
  • Talvikoristeet ja -tarvikkeet, kuten jouluvalot, talviset ulkokoristeet tai lumilyhtytarvikkeet.
  • Talvityökalut, kuten lumilapiot, lumilingot, hiekotusvälineet ja auton talvivarusteet (esim. lumiharjat, talvirenkaat). 

Varaston organisointi 

Hyödynnä syksyinen päivä siivoamalla ja järjestämällä varastotila. Voit karsia tarpeettomia tavaroita ja järjestää hyllyt ja laatikot selkeäksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Näin olet valmis syksyyn, ja varautunut kylmiin säihin ennen ensilumen tuloa joka sataa vuodesta ja sijainnista riippuen lokakuussa tai marraskuun alussa. 

Varastotilaa


Lisätilan tarvitsijat

Cityvarasto tarjoaa jatkuvaa lisätilaa kaikissa toimipisteissään ympäri Suomen. Pienvarasto on turvallinen ja kätevä paikka säilyttää esim.harrastusvälineitä, polkupyöriä ja esimerkiksi yrityksen arkistopapereita. Saat meiltä myös pakettiauton, jolla voit siirtää vaikkapa purjehdustarvikkeet helposti veneeltäsi varastoon. Myös pakkaustarvikkeet ja muuttolaatikot helpottavat tavaroiden suojaamista ja pakkaamista. Voit vuokrata ja varata nämä kaikki palvelut verkkosivuiltamme tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 029 1234 700.