Kun maailman ensimmäinen pienvarastoita vuokraava yritys avasi ovensa Texasin Odessassa vuonna 1964, harva olisi uskonut alan mullistavan ihmisten tavara säilytyksen maailmanlaajuisesti. "A-1 U-Store-It, U-Lock-It, U-Carry-the-Key" -nimen takana oli yksinkertainen mutta nerokas idea: asiakas varastoi tavaransa, lukitsee varaston ja säilyttää avaimen itse. Vuosikymmeniä myöhemmin tämä konsepti sai suomalaisen innovaation myötä täysin uuden ulottuvuuden, kun Cityvarasto kehitti puhelimella toimivan kulkujärjestelmän.
Varastoinnin tarpeesta kasvoi globaali ilmiö
1960-luvun Yhdysvalloissa taloudellinen nousukausi ja lisääntynyt kulutus loivat uudenlaisen ongelman, ja ihmisillä alkoi olla enemmän tavaroita kuin säilytystilaa. Pienvarastointi vastasi tähän tarpeeseen, ja konsepti levisi nopeasti. 1970- ja 1980-luvuilla alan kehitys toi mukanaan ilmastoidut tilat ja kehittyneet turvajärjestelmät, kuten aidat, portit ja videovalvonnan, mikä vastasi asiakkaiden tarpeeseen säilyttää arvokkaita esineitä turvallisesti ja optimaalisissa olosuhteissa. Eurooppaan ala rantautui 1980-luvun alussa, kun pienvarastoyritys Abbey Self Storage avasi ovensa Iso-Britanniassa.
Miten suomalaiset toivat pienvarastoinnin digiaikaan
Pienvarastoinnin rantautuessa Suomeen 1990-luvun lopulla, oli ala vielä lapsenkengissään verrattuna naapurimaihin Ruotsiin ja Tanskaan. Vuonna 1999 perustettu Cityvarasto on alansa pioneeri, ja merkittävä käännekohta tapahtui kun yritys otti käyttöön maailman ensimmäisen puhelimella hallittavan kulkujärjestelmän.
Innovaatio noteerattiin kansainvälisesti, kun FEDESSA (Federation of European Self Storage Associations) myönsi Cityvarastolle vuoden 2011 innovaatiopalkinnon. Tämä oli poikkeuksellinen saavutus, sillä aiemmin palkinnon olivat voittaneet vain alan suurimmat toimijat.
"Painoarvomme yhteisössä kasvoi ehdottomasti. On merkittävää, että palkinto jaettiin tällä kertaa pienemmälle toimijalle", totesi toimitusjohtaja Ville Stenroos vastaanottaessaan palkinnon Portugalissa. Suomalainen innovaatio oli noussut kansainvälisiin parrasvaloihin.
Suomalaisen pienvarastoinnin moderni suunta
Cityvarasto on tunnistanut mahdollisuudet tyhjillään olevissa kiinteistöissä, jotka ovat muunnettu palvelemaan kaupunkilaisten kasvavaa säilytystilan tarvetta. Oivalluksesta on kasvanut valtakunnallinen pienvarastoverkosto, ja toimipisteiden määrä on kasvanut vuosi vuodelta.
Erityisen merkittävää on varastojen sijainti: varastot on sijoitettu asutuskeskusten läheisyyteen, jotta asiakkaiden on helppo käyttää pienvarastoja. Keskustojen tuntumassa, hyvien kulkuyhteyksien varrella rakennukset ovat saaneet uuden elämän osana kaupunkien arkea. Vuonna 2023, kun toimipisteitä oli yhteensä 57, Cityvarastot tavoittivat kahden kilometrin säteellä toimipisteestä 2 miljoonaa ihmistä.
Kiertotalous ja energiatehokkuus pienvarastojen rakentamisessa
Pienvarastot rakennetaan siten, että materiaalit varastoseinistä oviin ovat siirrettävissä ja hyödynnettävissä uudelleen. Kiinteistöjen energiatehokkuutta on parannettu myös. Esimerkiksi Variston, Roihupellon ja Herttoniemen toimipisteissä on otettu käyttöön aurinkoenergiaa. Etävalvontajärjestelmät takaavat pienvarastojen turvallisuuden, ja jokaisessa toimipisteessä on tallentava kameravalvonta.
Pienvarastointi on modernisoinut vanhojen kiinteistöjen käytön. Kun rakennukset muuntuvat lämmitetyiksi varastoiksi, saavat ne uuden elämän palvellen satoja käyttäjiä. Siinä missä rakennus seisoi tyhjillään, tarjoaa se nyt kodin tuhansille tavaroille. Tämä toimintamalli hyödyntää tehokkaasti olemassa olevaa rakennuskantaa, ja uusia varastoja avataan edelleen. Näin palvelemme ympäri vuoden juuri silloin, kun sinulla on tarvetta lisätilalle.
Koti tavaroille, sinua lähellä
Digitalisaatio on tuonut varastointiin kaivattua joustavuutta elämän eri tilanteisiin. Kun varastotoimipisteen oven voi avata puhelimella, ja hoitaa vuokrauksen verkossa mihin vuorokauden aikaan tahansa sopeutuu palvelumme asiakkaan aikatauluihin – ei toisinpäin. "Siisti, valoisa ja lämmin varasto. Vapaasti on lainattavana erikokoisia kärryjä tavaroiden kuljettamiseen varaston sisällä. Autolla pääsee varaston sisälle, eli purkaminen / lastaaminen käy säässä kuin säässä. Sisäänpääsy puhelimella ympärivuorokauden ja nettivaraus onnistuu nopeasti ja helposti 24/7. Tulee usein hyviä kampanjoita." Kertoo asiakkaamme Åsa.