Polkupyörän huoltaminen -helppo ohje

Kausi vaihtuu, ja niin myös harrastukset! Kun kevät taittuu kesäksi, kesä syksyksi, syksy talveksi ja lopulta takaisin kevääksi myös harrastukset vaihtuvat tätä mukaa. Keväisin otamme esiin polkupyörän, ja syksyllä laitamme sen varastoon odottamaan uutta kevättä. Jotta polkupyörän käyttö olisi mukavaa, ja polkupyörän käyttöikä mahdollisimman pitkä harrastusväline on hyvä huoltaa säännöllisesti. Näillä helpoilla ohjeilla huollat pyörän itse.

Pyörän pesu

Polkupyörän huoltaminen alkaa pyörän pesulla. Polkupyörän pesutarve riippuu pyörän likaisuusasteesta. Toisinaan riittää, kun pyörän pyyhkii kostealla liinalla. Mikäli pyörä on erittäin likainen, tulee pesun olla huolellisempi. Pyörän voi pestä siihen tarkoitetulla pyöränpesuaineella, mutta myös mäntysuopa on tehokas vaihtoehto. Polkupyörän pesuun kannattaa käyttää pehmeää sientä tai pyörille tarkoitettua harjaa. Pesun jälkeen polkupyörä on kuivattava huolellisesti. Pyörän pesuun ei tulisi käyttää painepesuria. Samoin veden suihkuttamista suoraan pyörän laakereihin, napoihin ja keskiöön tulisi välttää.

 

Pyörän renkaat

Seuraava vaihe on tarkistaa pyörän renkaat. Renkaiden yleiskuntoa arvioidaan kulutuspinnan perusteella. Renkaat tulee vaihtaa uusiin, mikäli renkaan pinta on kulunut lähes kokonaan pois. Uutta rengasta hankittaessa tulee tarkistaa renkaan koko, joka löytyy vanhaan renkaan sivusta. Jos kulutuspinta on edelleen hyvässä kunnossa, renkaiden vaihtamista ei tarvita. Riittää, kun poistat renkaasta kivet, lasinsirut ja muut roskat. Tämä auttaa estämään mahdolliset rengasrikot. Viimeisenä voit vielä tarkistaa rengaspaineet. Oikeat rengaspaine arvot löytyvät ulkorenkaan sivuun merkityistä valmistajan ohjeista. Yleensä suositeltava rengaspaine on noin 4,0 baaria. Renkaan leveys vaikuttaa ilmanpaineeseen – mitä paksumpi rengas, sitä matalampi tulisi olla rengaspaine.

 

Jarrut ja vaihteet

Jarrujen toiminta on turvallisuus asia pyöräillessä. Säännöllinen jarrujen tarkistus ja tarvittaessa niiden huoltaminen tai vaihtaminen on välttämätöntä. Varmista, että jarrut pureutuvat tasaisesti ja tehokkaasti rengaspintoihin.

Vaihteiden oikea toiminta vaikuttaa ajomukavuuteen ja pyörän suorituskykyyn erilaisissa olosuhteissa. Ennen ajoa sekä huollon yhteydessä tulisi tarkistaa vaihteiden sujuva vaihtuminen. Vaihdevaijerit ja -pultit saattavat löystyä ajan myötä, ja niitä tulisi säätää tarvittaessa.

Muista huomioida myös pyörän rungon ja muiden osien kunto. Polkupyörän istuimen, ohjaustangon sekä muiden osien tulee olla tukevasti kiinni. Löysät ruuvit tai mutterit voivat vaikuttaa polkupyörän ajo vakauteen sekä ajo turvallisuuteen.

 

Ketjujen öljyäminen 

Lopuksi on aika öljytä ketjut. Ketjua pyöritetään hitaasti ja siihen lisätään tipalla öljyä. On tärkeää välttää liiallista öljyämistä, joka voi aiheuttaa hiekan kertymistä ketjuun ja rasittaa pyörän voimansiirtoa. Öljyämisen jälkeen ketjua tulee pyörittää hetki ja ylimääräinen öljy pyyhitään pois.

 

Turvallinen pyörävarasto

Polkupyörän saa kätevästi säilöttyä talven ajaksi pienvarastoon. Pienvarastossa polkupyörä säilyy turvassa ja hyväkuntoisena koko talven ajan. Polkupyörän voit saada mahtumaan jopa 1m2 pienvarastoon. Katso pienvarastoja tästä.

 


Lisätilan tarvitsijat

Cityvarasto tarjoaa jatkuvaa lisätilaa kaikissa toimipisteissään ympäri Suomen. Pienvarasto on turvallinen ja kätevä paikka säilyttää esim.harrastusvälineitä, polkupyöriä ja esimerkiksi yrityksen arkistopapereita. Saat meiltä myös pakettiauton, jolla voit siirtää vaikkapa purjehdustarvikkeet helposti veneeltäsi varastoon. Myös pakkaustarvikkeet ja muuttolaatikot helpottavat tavaroiden suojaamista ja pakkaamista. Voit vuokrata ja varata nämä kaikki palvelut verkkosivuiltamme tai soittamalla asiakaspalveluumme numeroon 029 1234 700.